“Een betere samenwerking binnen en tussen de teams.΅ Dit soort voornemens zijn vaak te lezen in jaarplannen, maar hoe gaan organisaties hier mee aan de slag? Ondernemers en managers worstelen vaak met deze vraag. Je wilt het graag verbeteren, maar hoe pak je dit aan?

Profil People pakt het probleem bij de kern aan door middel van doelgerichte teamontwikkeling op maat. Vooral dat laatste is erg belangrijk, want niet alle teams kampen met dezelfde problemen. Wel verloopt de ontwikkeling van een team via voorspelbare etappes. Hieronder worden de vier niveaus van team-volwassenheid beschreven en de doelstellingen die daar in grote lijnen aan gekoppeld kunnen worden. 

De eerste fase Forming: 'ikke en de rest kan stikke'

Binnen dit niveau bestaat je team uit een groep individuen die bij elkaar zijn geplaatst, maar verder totaal geen connectie met elkaar hebben. Bij deze teams komt het er vooral op neer dat ze geen eigen verantwoordelijkheid nemen, maar naar collega’s gaan wijzen. Ze doen wat van ze verwacht wordt, maar nemen geen eigen initiatief. Als manager of ondernemer is het belangrijk om dit patroon te doorbreken. Het is lastig, maar niet onmogelijk. Vaak wordt een manager of ondernemer als een buitenstaander gezien die aanstuurt wanneer dit nodig is. Echter, niets is minder waar. Ook managers en ondernemers maken deel uit van een team. Teamontwikkeling draagt bij aan de volgende aspecten:

De tweede fase Storming: 'wij tegen zij'

Binnen dit niveau ontstaan subgroepen en coalities. Deze groepen ontwikkelen gedeelde normen en waarden, maar botsen met andere groepen of teamleden. Er ontstaan eerste onderlinge conflicten en het is vooral ‘ik tegen jij’. De subgroepen concurreren met elkaar en net als bij het eerste niveau, geven ook hier de medewerkers elkaar de schuld van de gemaakte fouten. Doordat conflicten nog niet ‘handig’ aangegaan worden, zorgt dit uiteindelijk voor een minder effectieve samenwerking en een minder goed resultaat dan wanneer de subgroepen samen een hecht team vormen. Gerichte teamsessies dragen bij aan de volgende ontwikkelingen:

 

De derde fase Norming: 'wij kunnen dit beter'

Binnen dit niveau is er geen sprake meer van individuele belangen of subgroepen, er is een team gevormd. De teamleden nemen wel eigen initiatief en geven elkaar zowel gevraagd als ongevraagd feedback. De onderlinge conflicten zijn er wel maar inhoudelijk en dragen bij tot een betere uitkomst. Het ‘wij tegen zij’ principe doet zich nu voor. Hierbij duidt de ‘wij’ het team zelf en de ‘zij’ de mensen buiten het team aan, bijvoorbeeld mensen van andere afdelingen. Training en coaching dragen bij aan de volgende ontwikkelingen:

inspiratie

De vierde fase Performing: 'wij en zij'

Binnen het niveau heeft het team niet alleen onderling goed contact, maar ook met andere teams wordt goed gecommuniceerd. Zij staan open voor andere ideeën en nieuwkomers worden in het proces betrokken. Kenmerken van dit team zijn: teamoverstijgend werken, ondersteunen, systeemdenken en duidelijke doelstellingen hebben. Elkaar aanspreken en feedback geven, is vanzelfsprekend. 

Een team hebben op performance-niveau is ideaal en daarom moet jij als ondernemer en manager ervoor zorgen dat het ook op dit niveau blijft. Echter, bij iedere afwijzing in de teamsamenstelling valt een team één of meer stappen terug. 

De begeleiding van Profil Consultants helpt jou om het optimale uit jouw team te (blijven) halen, zodat er mooie resultaten behaald worden.

Benieuwd naar de aanpak voor jouw team? 

Meer informatie?

Onze persoonlijke benadering staat aan de basis van een duurzame relatie. Maar laten we beginnen met een kop koffie of thee. Dat kan bij ons op kantoor, maar liever komen we naar jou toe. Een vrijblijvende afspraak is snel gemaakt.