Matthieu Beunders

Natuurlijk helpen wij onze opdrachtgevers graag met het vinden van nieuwe medewerkers, wanneer dat nodig. Toch is het niet raar dat ik als werving & selectie consultant in deze blog wil delen wat van belang is bij het behouden van collega’s. Want wij zien in de praktijk dat kandidaten bij de keuze van een nieuwe werkgever ook kijken of medewerkers in het bedrijf over het algemeen langere dienstverbanden hebben.

Tevredenheid is niet voldoende om te binden.

Tevreden medewerkers zijn loyaal tot ze een betere kans zien. Collega’s die enthousiast en betrokken zijn bij hun werk, zullen doorgaans minder snel geneigd zijn van baan te wisselen dan hun minder betrokken collega’s. Enthousiasme en betrokkenheid zijn vaak het resultaat van positieve werkervaringen en een gezonde relatie met de leidinggevende en het team. Hier zijn enkele redenen waarom enthousiaste werknemers eerder geneigd zijn te blijven:

  1. Gevoel van voldoening: Enthousiaste medewerkers ervaren vaak een diep gevoel van voldoening en vervulling in hun huidige rol. Ze zijn gepassioneerd over hun werk en voelen zich betrokken bij de doelstellingen en missie van de organisatie, wat hen motiveert om te blijven.

  2. Sterke teamrelaties: Enthousiaste medewerkers hebben meestal sterke banden met hun collega’s en leidinggevenden. Een positieve teamdynamiek en ondersteunende collega’s dragen bij aan een gevoel van verbondenheid en kunnen medewerkers weerhouden om elders naar werk te zoeken.
  3. Groeimogelijkheden: Leidinggevenden kunnen enthousiaste medewerkers stimuleren door hen groeimogelijkheden en uitdagingen te bieden. Ze kunnen hen betrekken bij nieuwe projecten, verantwoordelijkheden delegeren en kansen voor persoonlijke en professionele ontwikkeling aanbieden.
  4. Erkenning en waardering: Het uiten van erkenning en waardering voor het harde werk en de bijdragen van medewerkers is van groot belang. Leidinggevenden kunnen regelmatig positieve feedback geven en successen vieren, wat de motivatie van medewerkers versterkt en hen aanmoedigt om te blijven bijdragen aan het succes van de organisatie.
  5. Werk-privébalans: Leidinggevenden kunnen ook begrip tonen voor de behoefte aan een gezonde werk-privébalans bij hun medewerkers. Door flexibiliteit te bieden in werktijden of verlofregelingen kunnen ze helpen om stress en uitputting te verminderen.
 
Over ons

Kortom,

enthousiaste medewerkers die tevreden zijn met hun huidige baan en een sterke betrokkenheid vertonen, zijn inderdaad minder geneigd om van baan te wisselen. Het is van groot belang voor leidinggevenden om deze betrokkenheid te koesteren, te ondersteunen en te versterken door een positieve werkomgeving te creëren en groeikansen te bieden. Een organisatie die erin slaagt om haar enthousiaste medewerkers te behouden, kan profiteren van een toegewijd en gemotiveerd team dat bijdraagt aan het succes en de groei van de organisatie.

En nu eerlijk,

hoe ervaren jouw medewerkers bovenstaande vijf punten? Heb jij dat in beeld?Wil je eens sparren over hoe je dit concreet kunt verbeteren, neem contact met me op.
Natuurlijk ook als je op zoek bent naar enthousiaste collega’s!

Meer informatie?

Onze persoonlijke benadering staat aan de basis van een duurzame relatie. Maar laten we beginnen met een kop koffie of thee. Dat kan bij ons op kantoor, maar liever komen we naar jou toe. Een vrijblijvende afspraak is snel gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *