‘In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst’, maar wanneer het om sollicitanten gaat geven ze wel een goed beeld. In ieder geval veel beter dan de “Stel dat je…” of “Wat als…” vragen, die veelvuldig in sollicitatiegesprekken gesteld worden. 

Immers het toekomstige gedrag van een kandidaat is het beste te voorspellen op basis van zijn recente en concrete ervaringen. De STARR-methode kan jou daarbij als gesprekstechniek handvaten geven om op gestructureerde wijze inzicht in de competenties van de kandidaat te krijgen.

Daarbij is het van belang om in de voorbereiding op het gesprek al te bedenken over welke competenties jij nadere toelichting wenst. Deze kunnen uit de betreffende vacature komen of uit de brief en cv van de kandidaat. In het gesprek vraag je dan of de kandidaat een lastige situatie of probleem in zijn huidige / vorige baan beschrijven kan, waar hij of zij die competentie heeft moeten inzetten. 

Volgens de STARR-methode volg je hierbij de volgende route:

Situatie

Situatie

“Kun je een recente situatie uit je arbeidsverleden beschrijven waarin je jouw oplossingsgerichtheid (als voorbeeld) hebt moeten inzetten om tot een goede oplossing te komen?”

Taak

Taak

“Wat was jouw rol in die situatie, en wat wilde je bereiken?”

Actie

Actie

“Wat heb jij gedaan om dat doel te bereiken, en welke overwegingen heb je daarbij gemaakt?”

Resultaat

Resultaat

“Wat was de uitkomst van jouw acties? Heb je met dit resultaat jouw gewenste doel bereikt?”

Reflectie

Reflectie

“Hoe kijk je hier nu op terug? Wat had je anders kunnen doen?"
starr-methode

Gestructureerde wijze

Deze stappen doorloop je tijdens het sollicitatiegesprek voor iedere relevante competentie. Hiermee krijg je op een gestructureerde wijze een goed beeld over de kwaliteiten van je kandidaat. Door dit ook gestructureerd vast te leggen kun je verschillende kandidaten ook goed met elkaar vergelijken. 

Valkuilen

Hanteer de methode niet te star maar stel de vragen op een natuurlijke manier. Voorkom daarmee dat het een afwerken van een vragenlijst wordt. 

Voorkom te veel gesloten vragen (ja/nee), hypothetische vragen  (wat zou je doen als..) en suggestieve vragen die de kandidaat naar het gewenste antwoord leiden. 

De STARR-methode geeft je een goede leidraad binnen een sollicatiegesprek, maar een goed gesprek is natuurlijk veel meer dan dat. Geef ruimte voor zijstapjes en extra informatie die de kandidaat inbrengt. 

PS: lees jij dit niet als werkgever, maar als kandidaat, wees dan goed voorbereid op de STARR-vragen. Met die voorbereiding maak je zeker een professionele indruk. 

starr-methode

Meer informatie?

Onze persoonlijke benadering staat aan de basis van een duurzame relatie. Maar laten we beginnen met een kop koffie of thee. Dat kan bij ons op kantoor, maar liever komen we naar jou toe. Een vrijblijvende afspraak is snel gemaakt.